Smugglare gynnas av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten vid tullarna i Lernacken i Malmö äventyras på grund av underbemanning. Det menar personalen som måste ta allt större risker.

– Det är kraftig underbemanning och det är inte bara semestern det beror på. Det går ju ut över säkerhetstänket eftersom man vill göra ett så bra jobb som möjligt, säger Jan Martinsson, fackordförande i Malmö.

Sedan 2008 har personalstyrkan halverats enligt facket. Då var man nästan 400 anställda vid gränserna, idag är man knappt 200.

”Tuff miljö”

– Det är en mycket tuff miljö vi jobbar inom. Man får välja sina objekt utifrån sina resurser, säger Rolf Nilsson, vice förman vid tullen i Skåne.

Förra veckan släpades en tulltjänsteman efter en bil när en smugglare smet. Personalens underläge kan enligt facket leda till att misstänkta smugglare släpps igenom. Beslagen blir därmed också färre.

– Om man är 2-3 stycken och det kommer en bil med ett gäng killar aktar man sig och tänker noga igenom om man plockar upp den här bilen, säger Jan Martinsson.

Enligt Per Corsing, biträdande kompetenscenterchef på Tullverket i Malmö beror underbemanningen främst på budgetbegränsningar.

Medvetna om bristerna

Ledningen för Tullverket är medvetna om bristen på personal vid gränsen, men säger att det beror på att man valt att satsa mer på underrättelseverksamhet.

Istället för att jobba ute på fältet görs det istället fler analyser och förarbete innan kontroller görs.

– Det görs just nu en översyn för att se om fler anställda kan komma ut på fältet och arbeta igen, säger Lars Kristoffersson, biträdande chef på brottsbekämpningsenheten på Tullverket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.