Foto: TT

Snabbare väg till svensk läkarlegitimation

Publicerad

Tillgången är stor på läkare med utländsk läkarexamen. Men vägen till svensk examen är lång.

Nu planerar Region Skåne en satsning för att snabbare få utländska läkare i arbete.

Läkare som har examen från länder utanför EU och EES-länderna måste först klara SFI därefter treårig gymnasiesvenska. Därefter väntar kompletterande studier eller kunskapstest inom medicin, genomföra praktik och sen prov i den svenska författningen.

Tillgången på läkare har under de senaste åren ökat, men trots det kommer behovet framöver att fortsätta att öka. Den bedömningen gör Socialstyrelsen i sin senaste genomgång. Framförallt är det just yrkeserfarna läkare och specialistläkare som behövs rekryteras. Och Skåne är inget undantag.

– Jag personligen tycker att det är ett slöseri med kompetens, säger Maria Ingvarsson, HR-strateg Region Skåne.

Vilken roll har ni som arbetsgivare i det?

– Jag tycker vi har en väldigt stor roll.

Planerar miljonsatsning

Region Skåne planerar nu för att satsa sex miljoner kronor för att fånga upp läkare som Salah Hussein och snabbare göra dem anställningsbara. Projektet är tänkt att stötta validering av examen, samordna praktikplatser och anställningar hos Region Skånes. Om politkerna säger ja till satsningen, kan de första delarna vara på plats till hösten. I satsningen blir då det svenska språket och att lära sig det på plats en viktig del.

– Man måste befinna sig i den naturliga miljön. Men också språkundervisning. Där kan vi hjälpa till att lotsa och kanske dessutom, i vissa fall, ekonomiskt hjälpa till så att man snabbare kan komma in på svenskkurser som leder i rätt riktning, säger Maria Ingvarsson.

Tar ett helhetsgrepp

Frågan om utländska läkares långa väg till examen har diskuterats länge. Trots det har det tagit tid för Region Skåne att på allvar göra en större satsning på att fånga upp läkare med utländsk examen.

– Man har gjort stora insatser på många håll, men vi har egenligen inte riktigt tagit det samlade greppet. Det är det vi verkligen måste göra idag, säger Maria Ingvarsson på Region Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.