Snart tvingas du betala

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det slut med gratisläsningen av dagstidningar på nätet. Allt fler tidningar tänker ta betalt för artiklar på webben. Frågan är om läsarna är beredda att betala.

Vi besöker Sydsvenskans webbredaktion. Här jobbar man för gratisläsarna, sådana som klickar runt mellan nyhetssajterna, läser artiklar och featurematerial utan att betala.

Men i takt med att tidningsprenumeranterna blir färre måste tidningarna tänka om. Den yngre generationen verkar inte lika benägen att betala för en prenumeration på en papperstidning. Men pengarna måste in och fler och fler tidningar tänker ta betalt för nätupplagan.

Måste ha betalt

– Som läsarna vill konsumera information idag kan vi inte styra genom att säga att de måste köpa en papperstidning, säger Lars Dahmén, vd på Sydsvenskan.

– Men det finns nya kanaler där vi vill komma ut med vår journalistik. Där måste vi också ha betalt. Vi kan inte leverera gratis.

Det finns flera olika modeller att ta betalt på. Aftonbladet har sin plustjänst. Sydsvenskan, som planerar att börja ta betalt under slutet av 2012, tittar på en frekvensmodell eller en så kallad mjuk betalvägg:

– Från början är allt gratis, men ju mer du läser, om du är en trogen läsare, så kommer du att få betala, säger Lars Dahmén. Det kan bli antingen genom ett abonnemang eller att betala för enstaka artiklar.

HD unik

I Skåne tänker nästan alla morgontidningar ta betalt inom en snar framtid. Det gäller Skånskan, Norra Skåne. Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda.

Helsingborgs dagblad är i sammanhanget helt unik. hd.se ska fortsätta vara gratis inom en överskådlig framtid.

– Vi har tittat på exempel runt om i världen och även i Sverige där man försökt ta betalt, men det är dagsläget inte värt mödan, säger Sören Karlsson, chef på HD nya medier.

Andra lösningar

Även HD måste tjäna pengar, men tänker på andra lösningar. En idé är att inte bara låta annonsörerna annonsera i tidningen utan kunna erbjuda läsarna att handla via hd.se.

– Att vi blir en servicesajt eller en shoppingsajt, det är bara fantasin som sätter gränser, säger Sören Karlsson.

– Vi har konkreta planer på gång och kommer att lansera något inom ett år.

Tiden är förbi

I 15-20 år har vi mediakonsumenter vant oss vid att läsa gratis på nätet, men betala för en papperstidning. Att den tiden är förbi verkar de flesta mediehus vara överens om. Frågan är bara om vi konsumenter är beredda att betala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.