Sockerbetor misstänks döda älgar

Uppdaterad
Publicerad

Älgdöden som slagit hårt mot bland annat Öland och Blekinge kan nu också ha drabbat Skåne. Näringsbrist kan vara orsaken, men jägaren Jörgen Johansson tror att sockerbetor ligger bakom.

– Jag tror älgarna dör av vätskebrist. De blir uttorkade och sen orkar de inte äta mer och då dör de till slut, säger jägaren Jörgen Johansson.

Jörgen Johansson menar att vätskebristen som leder till döden, beror på att älgarna äter av dom stora mängderna sockerbetor som läggs ut i markerna för att locka vildsvin i jakten. Betorna som inte alls lämpar sig för tarmsysttemet ger älgarna diarré som leder til så tora vätskeförluster att djuren till sist inte klarar sig.

– Jag hoppas att markägares lutar att lägga ut betor i skogarna. Det går inte om vi ska kunna behålla en livskraftig älgstam.

Jonas Malmsten som forskar på älgen vid statens veterinärmedicinska anstallt i uppsala är inte övertygad om att sockerbetor skulle ligga bakom älgdöden.

– Vi på SVA och även internationellt, kan inte hitta någon koppling mellan sockerbetsutfodring och älgarnas välbefinnande eller icke välbefinnande.

Men är det ett tänkbart scenario tror du?

– Inte i dagsläget. Älgarna tycker ju om att äta sockerbetor, men vi vet inte hur mycket älgen nyttjar sockerbetor i förhållande till annan mat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.