Foto: Johan Nilsson/TT

Sommaren kan komma i dag

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren kan redan vara på väg. I Skåne och Västkusten är den nära, i alla fall om man ser till den meteorologiska definitionen.

– Meteorologiskt sett ska man ha en dygnstemperatur på över tio grader under fem dagar i följd. Hittills har vi faktiskt haft fyra dagar med sådan temperatur i delar av Skåne och på Västkusten, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

– Det kan bli meteorologisk sommar där, men det är om man bara utgår från en strikt definition.

April månads temperaturer har hittills legat över det normala. Årets värmerekord uppnåddes i Göteborg under måndagen. Då stod termometern på 22,8 grader – säsongens högsta temperatur, enligt SMHI.

Men det kan bli något svalare framöver. Redan nästa vecka väntas ostadigare väder, och delar av södra Norrland kan få nederbörd i form av snö framåt onsdag. Innan dess kommer dock en behaglig helg, och på de flesta håll kan vi se fram emot sol.

– Det kanske inte blir lika varmt som under förra helgen, men det ser ut som att landets södra halva ändå kan få uppemot en 17-18 grader, säger Linnea Rehn.

Mer värme väntas även i Norrland, som nu har uppemot en 6-7 grader.

– Till helgen kan det bli mellan 10 och 15 grader, så det blir ganska varmt där med.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.