Sommarjobba som turistvärd, entreprenör eller cykeltaxi

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det många ungdomar som söker sommarjobb. De flesta finns inom traditionell kommunal verksamhet men det finns också de jobb som är lite annorlunda.

Alla kommuner utom Båstad erbjuder feriearbeten och i sommar kommer det att finnas cirka 6 500 platser i Skåne. Timlönen ligger på mellan 54 och 91 kronor och de som får jobben ska i allmänhet vara mellan 15 och 18 år.

Du kan se hur det ser ut i din kommun i tabellen nedan.

I Malmö finns de flesta sommarjobben, 2 500 platser, och det är ovanligt många som har sökt i år, runt 5 900 ungdomar.

– Jag tror det beror på att vi har blivit bättre på att informera om de kommunla feriejobben och att fler ungdomar helt enkelt vill jobba hos oss, säger Anna Binkley, tillförordnad chef för Ung i Sommar i Malmö.

Kommunen förmedlar genom Ung i Sommar platser även hos föreningar och privata arbetsgivare men det är kommunen som räknas som arbetsgivare och ser till så att allting går rätt till.

– Det finns regler kring hur ungdomarna får arbeta och med vad, berättar Anna Binkley.

Arbetsmiljöverkets inspektörer brukar också vara ut och besöka arbetsplatserna på somrarna.

Varje plats kostade i snitt kommunen knappt 11 000 kronor, enligt den verksamhetsrapport som Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö gjorde i fjol. Alla ungdomar fick svara på en enkät och bland de som svarade var det åtta procent som uppgav att de fått extra- och eller helgjobb efteråt.

Udda sommarjobb

Det flesta sommarjobben i kommunerna finns inom vård, omsorg, fritid och parkarbeten. Men det finns också sommarjobb som skiljer sig från mängden. Här kommer några exempel:

 I Höganäs får sex ungdomar, som fyllt 18 år, köra cykeltaxi i sommar.

– Det finns två fasta rutter och vi rekryterat sex ungdomar som ska ha det här jobbet i sommar, berättar Kurt Karlsson, samordnare av feriejobben i Höganäs. Samma sak finns i Ystad.

I Åstorp får några ungdomar möjlighet att spela i ett husband som ska genomföra ett antal underhållningskvällar i juli. Ungdomarna är mellan 16 och 20 år och musiken de ska spela ska anpassas efter en bred publik.

Även i Lomma blir det en sommarorkester med feriearbetande ungdomsmusiker.

För fjärde året i rad får ett 20-tal ungdomar möjlighet att sommarjobba som dansare och musiker i SummerFolk Youth. Ensemblen ska ut på turné i Skåne och Kronoberg med föreställningar som bygger på musik och dans med rötter i södra Sverige.

I Bromölla kan ungdomar vara turist-/besöksvärdar på orienteringstävlingen O-ringen under veckorna 29-31.

Vissa etapper av tävlingen ska vara i trakterna kring Bromölla. De som får dessa sommarjobb ska ha goda kunskaper i svenska och engelska samt god datorvana.

Ungdomar från Bjuv, Landskrona, Kristianstad och Köpenhamn ska göra en ”storytellning” om hur man vill att Öresundsregionen skall vara år 2020.

I Trelleborg arrangeras Ungdomsforum som lär deltagarna mer om demokrati och inflytande. Turistbyrån i Trelleborg tar även in City-, tåg- och bussvärdar. Ungdomarna ska till fots sprida information i Trelleborgs centrum och vara värdar på ”Palmtåget” i Trelleborg och på dubbeldäckaren som kommer att trafikera Trelleborg-Smygehamn. Jobben kräver ett ”leende”, enligt Camilla Fahlström, enhetschef Navigatorcentrum i Trelleborg.

Ungdomar som vill bli egna företagare kan bli sommarlovsentreprenörer under några sommarveckor. De kommuner som erbjuder detta i år är: Bromölla. Lund, Simrishamn, Tomelilla, Vellinge och Ystad.

17-åriga Alice i Höllviken såg sin chans att starta eget när kommunen letade efter sommarlovsentreprenörer förra året. Tillsammans med ett 20-tal andra ungdomar fick hon en startpeng på 2 000 kronor och möjligheten att göra någonting annorlunda under sitt sommarlov.

– Jag fick idén för två år sedan men jag satte inte igång förrän jag fick hjälp av kommunen att starta eget, säger Alice Jönsson. 

Hon har fortsatt att tjäna pengar på sin affärsidé även efter sommarlovet.  Alice tar 400-500 kronor för att måla naglarna på ett barnkalas och det finns gott om tänkbara kunder.

– Vi har sett detta som ett alternativ till vanliga feriepraktikplatser och att processen ska fortsätta efteråt, säger Besnik Ismajli, enhetschef Arbetscentrum Vellinge.

De flesta sommarjobben börjar efter midsommar och vara i allmänhet i tre veckor men det finns även kommuner som erbjuder kortare och längre perioder. För mer information se i tabellen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.