Spegelramar på väg till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den österlenske bildhuggaren Carsten Nilsson är en av fem utvalda europeer som just nu deltar i en internationell konsthantverksmässa i Kina. Han reser med bagaget fullt av blankslipade mejslar eftersom alla inbjudna ska visa hur de arbetar.

– Det var lite chockerande att bli utvald, säger han när Sydnytt träffar honom i Hammenhög strax före avfärden.

Han är utbildad möbelsnickare, men det är spegelramarna som ligger honom varmast om hjärtat. Varje ram är full av snirkligt utskurna detaljer.

– Min stil är en mix av allmoge, barock och rokoko, förklarar han. Och så finns det ofta med några hittepå-djur också.

En enda spegelram kan ta upp till 100 timmar att försiktigt tälja fram ur ett stycke trä. En hel vägg i verkstaden är full av  mejslar i olika storlekar. Han använder mest lindträ till ramarna.

– Det är mjukt och lättarbetat. Men det duger inte till möbler.

Carsten Nilsson är också känd för sina högresta pepparkvarnar som påminner om kurviga gustavianska stolsben.

Redan i september skickade  han flera spegelramar till Kina. De ska hänga i den monter där han – som ende svensk -  ska visa upp sina färdigheter för 250 konsthantverkare från hela världen.

– Kineserna täljer smått och detaljerat, så det ska bli spännande om de gillar mina verk. Kanske tycker de att de för grova.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.