Stora störningar i Telianät

Uppdaterad
Publicerad

Telefontrafiken till sjukhusväxlar, vårdcentraler och Skånetrafiken blev helt utslagen efter ett problem i Telias nät. Telia har nu styrt om vissa nummer så att det ska gå att nå viktiga samhällsfunktioner som SOS och polisens 114 14.

Under dagen var det problem med att nå 020 och 0771-nummer. Men problemet i Telias nät påverkade fler nummer än de som börjar med 020 eller 0771. Dessa nummer är nämligen en företagstjänst som används av kundtjänster och myndigheter. Något som har gett upphov till förvirring.

– Dessa nummer påverkar även tillsynes vanliga nummer. Jag ska ta detta vidare och uppdatera informationen på vår hemsida så att det blir tydligare, svara pressansvarige på Telia, Marcus Haglund.

Påverkar flera samhällsfunktioner

Störningarna gällde hela Sverige och flera viktiga samhällsfunktioner var störda, som till exempel polis, färdtjänst och sjukhus.

– Vi har dessa nummer på två olika plattformar, och felet finns på en av plattformarna. Vi har nu styrt om telefontrafiken till viktiga samhällsfunktioner till den plattform som fungerar. SOS Alarm och polisens 114 14 är prioriterat, säger Marcus Haglund.

Eftersom problemet även påverkade Region Skåne innebar det att det var svårt att nå Skånetrafiken och vissa vårdcentraler.

Problemet försvann vid lunchtid, men fortfarande vet man inte orsaken till det.

– Vi jobbar för fullt med att hitta felet, säger Marcus Haglund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.