Foto: Natalie Medić

Största konstrundan i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det premiär för flera konstrundor runt om Skåne. Äldst och mest välkänd är den på Österlen som hålls för 46:e året i rad. Men en som vuxit starkt på senare år är den i nordvästra Skåne, som firar 20 år i år.

160 konstnärer ställer ut sina verk och de kan besökas i sina hem längs rundan. Men var och en av dem finns också representerad på Landskrona konsthall som är konstrundans samlingspunkt.

– Det är bra att komma hit och få en överblick över konstnärerna och tavlorna och bli inspirerad var man ska åka sen, säger Carina Fogerberg som är här för andra året i rad.

Enligt projektledaren Anna Rosenberg görs 200.000 besök hos de olika konstnärerna i nordvästra Skåne under de tio dagarna. Men det är få som köper verken – många kommer mest för att titta.

– Konstrundan är ett sätt att marknasföra sig och nå ut till alla för att visa att man finns, säger Anna Rosenberg, projektledare för Nordvästskånes konstrunda.

Det är stora krav på de konstnärer som deltar. Det krävs att man är etablerad, har en utbildning eller varit med tidigare.

– Vi är en kulturell region här med många väldigt duktiga konstnärer, säger Anna Rosenberg.

Årets konstrunda har sju debutanter som inte deltagit tidigare. Och dessutom finns där två hederverk efter två konstnärer som skulle vara med men som avlidit.

Hembesöken är det som skiljer en konstrunda från gallerier. Någon som Elizabeth Tyler är väl bekant med efter sina 16 års erfarenhet av konstrundan.

– Jag har fått vänja mig vid hembesöken. Man får komma ihåg att stänga sovrumsdörren, säger hon och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.