Allt är hemligt när Bron spelas in

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år är det premiär för den tredje säsongen av den kritikerrosade TV-serien Bron. Just nu pågår inspelningarna för fullt och Sydnytt fick vara med när en av scenerna spelades in.

Det gamla Sydsvenskanhuset i Malmö är platsen för dagens scen. Linnea Schumacher är statistansvarig på inspelningen av Bron 3:

– Idag ska vi filma en presskomferens till TV-serien Bron. Vi har ett gäng statister som ska slå sig ner här och en skådespelare som kommer hålla låda framför dem.

Kicki Karlsson är statist:

– Jag ska spela journalist.

– Hur känns det att vara med på en sån här grej?

– Det är jätteroligt. Det är ett kul avbrott i vardagen.

Statisterna är helt vanliga Malmöbor, som valts ut för att se ut som reportrar.

Anki Andersson:

– Jag tycker att det är en häftig upplevelse att få se det här med skådespelarna och en gång hade jag en liten dröm att jobba lite mer som skådespelare men det blev aldrig så.

Cia Jörstrand:

– Jag tycker dels att serien är jättebra och sen tycker jag att det är kul att agera lite. Ja, man får ju börja som statist och hoppas att man blir upptäckt. Annars är jag tyvärr sjukpensionär idag så detta är mitt sätt att komma ut och visa mig och få det sociala livet.

Bron har ju blivit ett globalt fenomen som sålts till över 100 länder och nu när säsong 3 spelas in så är hemlighetsmakeriet totalt. Inget får komma ut.

Linnea Schumacher:

– Allt i princip är hemligt nu. Vi vill inte att publiken ska veta vad som kommer hända i säsong 3 så vi försöker hålla så låg key som möjligt.

– Är det svårt att hålla det hemligt när det är sån stor produktion?

– Jag tycker inte det. Det kommer väl lite med rutin att man vänjer sig att man inte får snacka. Det är oftast kompisar som frågar så då får man vara tyst.

Så själva handlingen får vi vänta på till premiären nästa höst men en sak är helt klart. De flesta av de här statisterna är fans.

Linnea Schumacher, statistansvarig:

– Folk är väldigt positiva och mailar in till oss att de vill vara med och de ser att det sitter lappar på stan och de ser våra filminspelningsskyltar kommer fram. Är det Bron? Får jag vara med så det är väldigt positivt. Det känns som att malmöiterna är peppade på detta.

Anki Andersson

– Det är lite annorlunda upplagt ochd et är därför jag tycker den har nåt visst.

Cia Jörstrand:

– Ja, det är bland det bästa svensk TV har gjort på jättelänge. Jag gillar ju att karaktärerna är speciella och det är väl det som gör hela serien kan jag tycka.

Kicki Karlsson:

– Det är karaktärerna och energin och det finns en kärleksfullhet i den som jag gillar. Nån värme i allt det kalla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.