Strandh ska vandra alla stränder

Uppdaterad
Publicerad

– Jag kallar mig själv för beachwalker, säger Tomas Strandh, vars livsprojekt är att vandra på alla längre sandstränder i Europa. Han räknar med att det kommer att ta uppemot 15 år.

Turen har kommit till Skanör och här hittar han en öde flera kilometerlång sandstrand med några få hundägare som rastar sina stränder. I fjärran syns Falsterbo fyr och när han är klar med Skanör ska han bege sig till Falsterbo och sedan till Beddingestrand på Sydkusten.

– När man heter Strandh som jag har man ett uppdrag, säger Tomas och skrattar.

Krav på stränder

– Jag hade väntat mig regn och tufft väder men det är här är ju underbart, säger Tomas när han tar av sig skorna och börjar sin vandring i stranden i Skanör. Sommarvärmen har dröjt sig kvar och himlen är klarblå med fina slöjmoln.

Tomas Strandh startade sitt projekt förra sommaren och har besökt stränder i Finland, Norge och västra Sverige.

Kravet han ställer är att stränderna ska vara längre än två kilometer i Norden och fem kilometer i resten av Europa.

Favorit i Norge

– Det finns inga förteckningar över sandstränder i Europa så jag har en karta på Google maps, jag mäter upp stränderna, betygssätter och tar bilder så jag kan ge en bra känsla för vilka stränder man ska välja.

Genom att använda sig av begreppet beachwalker vill han att namnet ska vara internationellt så de som vill kan hitta hans karta och blogg. Varje strand som han besöker mäter han upp och registrerar. Han tar även strandprover på de platser han besöker.

Hans favoritstrand hittills finns i Nordnorge men många återstår innan kartläggningen är klar.

– Då kommer jag förhoppningsvis att vara lite visare och gråhårig, säger Tomas Strandh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.