Strandrensning skadar åarna

Uppdaterad
Publicerad

Det ser snyggt och städat ut. Men faktum är att den omfattande rensningen av strandkanterna är ett hot mot miljön.

I hundratalsår år har skånska åar dikats ur i tron att det skulle motverka översvämningar. Men enligt en ny rapport från Länsstyrelsen så har det varit i onödan.

– I vår utredning så ser vi att den växtligheten man brukar ta bort inte har någon påverkan på vattendragen i högflödessituationer, säger Pernilla Olsson som är vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Dessutom är dikningen av åar skadlig för djurlivet.

– Det kommer en tillförsel av partiklar i vattendragen som inte är naturliga. De täpper igen bottnarna och då minskas syrehalterna där fisken lägger sina ägg. Det försämrar för populationerna och det leder till mindre fisk.

Almaån utanför Hässleholm är ett tydligt exempel: Här har omfattande rensningar gjorts vid fem tillfällen sen 1921.

– För växter och djur är det en lite svårare miljö att befinna sig i när det ser ut så här, säger Pernilla Olsson och pekar ut mot vattnet.

– Den stora effekten när det gäller rensning av vattendrag är att man inte har trädrötter i strandkanten. Då finns inga rötter som binder de fina partiklarna och när erosionen då ökar blandar partiklarna sig i vattnet, säger Pernilla Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.