Foto: Fredrik von Erichsen/AP

Suzukiiflugan är här

Uppdaterad
Publicerad

En liten släkting till bananflugan kan bli ett gissel för svenska frukt- och bärodlare – och alla som gillar att plocka vilda bär, varnar Jordbruksverket. Nu har den för första gången hittats i Skåne.

Den upptäcktes i Japan, därav det fantasieggande namnet: Drosophila suzukii. 2008-2009 etablerade den sig Sydeuropa och sedan har den snabbt brett ut sig i hela Europa utom Norden. Men nu är den här.

– Den kan sprida sig i naturen väldigt snabbt och den påverkar många, inte bara odlare, säger Sanja Manduric, rådgivare vid Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp.

Eftersom det är känt att den sprids via importerad frukt har Jordbruksverket hållit utkik och nu har den fastnat i en flugfälla i Skåne.

Den har ställt till stor skada i länder som Schweiz och Nederländerna, men nu återstår att se hur den trivs i skandinaviskt klimat.

–I teorin tyder allt på att den skulle kunna övervintra här och sprida sig, säger Sanja Manduric.

Den ger sig framför allt på tunnskaliga frukter och bär, till exempel stenfrukt som plommon och körsbär, och i princip alla vilda bär, där den lägger sina ägg som utvecklas till larver. Skadorna upptäcks oftast inte förrän efter skörd, eftersom ingångshålen är så små.

Fakta: Drosophila suzukii

 * Flugan Drosophila suzukii angriper tunnskaliga frukter och bär, till exempel jordgubbar, hallon, björnbär, blåbär och körsbär.

 * Medan släktingen bananflugan vill ha övermogen eller rutten frukt, går denna fluga på bär och frukt innan de skördats.

 * I andra europeiska länder har den därför blivit ett fruktat skadedjur. Ett exempel är Frankrike där vissa odlare förlorade 80 procent av jordgubbsskörden 2010 på grund av flugangrepp.

 * Hålet i skalet som uppstår när flugan ska lägga ägg är så litet att skadan ofta inte upptäcks förrän det är skördedags, ibland inte förrän bären frysts.

 * En hona kan lägga 400 ägg under sin livstid. I förmånligt klimat hinner den leva i 15 generationer på ett enda år.

Källa: Jordbruksverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.