Svag ökning av antalet skånska företag

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år har 150.000 nya företag startats i Skåne. Men samtidigt har 130.000 försvunnit.

Därmed har antalet företag i länet bara ökat med blygsamma 12 procent under perioden, att jämföra med riksgenomsnittet på 20 procent.

Det är ekonomiföretaget Visma som tillsammans med kreditupplysningsföretaget UC har tittat på utvecklingen från 1994. Vid en första anblick ser det ut som om nyföretagandet har varit enormt i Skåne. Men riktigt så är det alltså inte.

Skåne hamnar i i bottenskiktet i Sverige när det gäller ökning av företag, bara Västra Götaland och Västernorrland har haft en lägre tillväxt. I Uppslala, Halland, Dalarna och Västmanland ökade antalet företag med mer än 30 procent under de gångna 20 åren.

Men det ska inte tolkas som att Skåne har drabbats av en våg av konkurser. De flesta företag har bara lagts ner av t ex lönsamhets- eller ålderskäl, knappt 15 procent har gått i konkurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.