Svårflörtat (FP) dröjer med svar

Uppdaterad
Publicerad

Svaren på Socialdemokraternas flirt med mittenpartierna i Region Skåne dröjer. Och Folkpartiet meddelar nu att ”falska anklagelser” från socialdemokraterna i valrörelsen kan få betydelse för deras beslut.

– Det är ju ingen hemlighet att Socialdemokraterna i den här valrörelsen bedrivit en rätt så smutsig kampanj, där man har sagt att vi i Folkpartiet och allianspartierna vill avveckla ett antal av våra sjukhus.

Det finns ju ingen som helst sanning i detta, säger Gilbert Tribo, folkpartistiskt regionråd.

Valet i Skåne 2014

Dom hårda orden i valrörelsen kan enligt Gilbert Tribo försvåra ett eventuellt samarbete, även om han säger att det i slutändan blir sakliga och inte känslomässiga grunder som avgör om det blir ja eller nej. Och hans potentiella allianspartner tar kritiken med ro.

– Det må vara. Och omvänt tyckte vi att de ljög om att vi skulle lägga ner vårdcentraler. Jag ser inte det där som särskilt intressant att diskutera i efterhand, säger Henrik Fritzon, regionråd för Socialdemokraterna.

Utan rödgrön majoritet i regionen har Fritzon valt att släppa Vänsterpartiet och satsa på miljöpartiet och ett eller två borgerliga mittenpartier.

Men både Folkpartiet och Centern dröjer med sina svar, och att förhandlingar kommer att krävas går inte att ta miste på.

Skåningarnas valmöjligheter ska inte försämras, säger folkpartiet i en kommentar, samtidigt som Socialdemokraterna gått till val på att skrota vårdvalet för hud- och ögonvård. Något Fritzon nu kan tvingas omvärdera.

– Det är naturligtvis en diskussion vi får ta med eventuella koalitionspartners. Så är ju livet. Vi ställer upp som partier med den politik vi har och sedan när väljarna har sagt sitt får man föra en diskussion och kompromissa mellan olika partier, säger Henrik Fritzon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet