Svenskar stickar kläder till syriska barn

Uppdaterad
Publicerad

Anne Collén från Höör såg ett nyhetsinslag om syriska barn i flyktingläger i Jordanien och reagerade starkt. Det kan vara kallt även där, och hon startade en insamling av varma kläder via Facebook. Gensvaret blev stort, och i morgon åker hon till Jordanien med kläderna.

Varje dag får Anne Collén en handfull mjuka paket med posten och avier på ännu fler. De innehåller stickade sockar, vantar, mössor och tröjor till små barn. Allt kommer från hjälpsamma människor i hela landet.

– Jag tror att jag har fått in 300 par raggsockor och 100 tröjor. De är nystickade och jättefina, säger Anne Collén.

Det hela började den 8 januari när hon såg ett nyhetsinslag på TV om syriska barn i flyktingläger i Jordanien, barn som lider svårt.  Hon bestämde sig för att starta en insamling på Facebook, ”Raggsockor för Syrien”.

-Jag startade den 8 januari, och vi har redan 168 medlemmar, säger hon.

Ja viljan att hjälpa är stor, och Anne Collén är överväldigad av gensvaret :

– Det finns ett enormt engagemang ute i Sverige. Det här är konkret. Man tar tag i något man vill göra. Det har varit stunder då jag har gråtit och tänkt att det är otroligt vad folk lägger ned tid, och vilka fina plagg det blir. Det ska bli en stor ära att få sätta raggsockorna på barnens fötter.

Ja under fredagen åker hon alltså till Jordanien för att själv lämna över kläderna till barnen. Men det fortsätter att strömma in mössor och sockar varje dag. Och hon tror därför att det kommer att bli fler resor.

– Jag har en känsla av att det kommer mer kläder. Och jag har fått frågor om man kan skicka skor och leksaker. Vi får kanske försöka skicka ner en container senare. Så nog åker jag dit igen, avslutar Anne Collén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.