Svenskt rekord i solkraft

Uppdaterad
Publicerad

Det kunde knappast ha blivit en mer gråmulen premiär. Men nu är den i alla fall i drift: Sveriges största solcellsanläggning.

Men ägaren Österlenvind är fulla av tillförsikt. Med vintersolståndet inom räckhåll kan det bara bli bättre och snart kan kilowatten börja ticka ut i den intilliggande kraftanläggningen.

350.000 kilowattimmar räknar man med att det ska bli på ett år, nästan dubbelt så många som närmaste svenska konkurrent.

Läget på en åker nära Simrisnära betraktar projektören som idealiskt, åtminstone med svenska mått mätt. sammanlagt 1804 solceller har trängts in på en hektars yta.

Och trots att den beräknade produktionen knappast försörjer mer än ett tjugotal normalvillor tror man på att få avkastning på investeringen. Drygt åtta miljoner kronor har bygget kostat, drygt tre miljoner av dem i form av bidrag.

– I princip behöver de inte underhållas alls när de väl är byggda, säger Malin Åman, på Solect Power som står för själva bygget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.