Sydnytt glömde inte SD:s opinionssiffror

Uppdaterad
Publicerad

Många har hört av sig till Sydnytt efter att Avpixlat hävdat att vår redaktion avsiktligt ”glömt” att ta med en stapel över SD:s väljarstöd i Region Skåne i opinionsundersökning gjord av YouGov. 

Det stämmer att Sydnytt i den korta nyhetssändningen klockan18.10 bara redovisade väljarstödet för de två tydliga blocken i Region Skåne.

Det var den mest relevanta nyhetsvinkeln i ett kortare inslag. Den tydliga förändringen i opinionen sedan en mätning i höstas är att den styrande ”femklövern” – med miljöpartiet och alliansen – tappar mark.

Sverigedemokraterna ligger kvar på ungefär samma siffror som vid opinionsundersökningen i höstas.

I Sydnytts sju andra nyhetssändningar på måndagen – från klockan 7.10 till 21.45 var Sverigedemokraternas väljarstöd redovisat. I huvudsändningen – Sydnytts längsta sändning – klockan 19.15 hade vi också en intervju med företrädare för Sverigedemokraterna.

På webben

I 19.15-sändningen fanns (SD):s siffra med i speakern: ”Idag är inte Sverigedemokraterna en attraktiv partner för något annat parti i Skåne trots ett stöd från 16% av skåningarna i ett regionalval och ännu större i ett riksdagsval”.

Siffran fanns denna gång med också i grafiken och så intervjuades deras regionråd.

På vår webb fanns (SD):s siffra med från tidig morgon i ingressen till vår webbartikel och sedan låg den kvar under hela dagen.

Ett problem som uppstod för Sydnytt på morgonen var att Metro felaktigt angivit att de jämförda siffrorna i deras grafik var från föregående mätning när de i själva verket var valresultatet man jämförde med.

Fel siffror

Metros uppseendeväckande uppgift att (SD) skulle gått från 9% till 16% jämfört med förra mätningen var alltså felaktig. YouGovs föregående mätning i oktober visade på ett väljarstöd på 16% när det gällde valet till regionfullmäktige.

Där hade det alltså inte hänt något men vi valde ändå att ha med (SD) i både grafik, speak och intervju eftersom de är en tredje part vid sidan av blocken med relativt högt väljarstöd.

Att Sydnytt inte har något problem med att behandla (SD) som ett parti bland andra visas dessutom av att vi igår på webben visade en direktsänd debatt mellan Jimmie Åkesson och Erik Ullenhag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.