Sydnytt och Blekingenytt försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Efter 44 år så försvinner nu begreppet Sydnytt från den skånska mediascenen. Samma sak händer med namnet Blekingenytt som funnits i sex år.

Fram träder 1 mars 2015 istället helt nya namn i samband med att sändningarna görs om och en ny sändning över nordvästra Skåne startar.

Sydnytt kommer att heta SVT Nyheter Skåne, Blekingenytt byter namn till SVT Nyheter Blekinge och den nya sändningen över nordvästra Skåne kommer att heta SVT Nyheter Helsingborg.

Sydnytts och Blekingenytts redaktionschef, Per Lärka, pekar på behovet av ett tydligare namn.

-1970 var Sydnytt det enda regionala nyhetsprogrammet i landet. Nu kommer vi från 1 mars 2015 att bli 21 program med 21 olika webbsidor.

Regionala pionjärer

Marianne Söderberg var med i det pionjärgäng 1970 som först i landet startade ett regionalt nyhetsprogram i TV och som fick namnet Sydnytt. Hon läste den andra regionala nyhetssändningen någonsin i Sverige och hon berättar att hon alltid tar upp denna period vid sina föredrag och träffar som hon deltar i.

-Sydnytts bildande är väldigt viktigt för mig.

Och hon drar lite efter andan när hon får nyheten att namnet Sydnytt, som funnits i 44 år, ska försvinna. Men hon hämtar sig snabbt och konstaterar att man måste vara öppen för nya behov och förändringar.

-Fast en del kommer nog blanda ihop det med TV4:as nedläggning av sina regionala nyheter. Men det är en bra sak att SVT kommer med i namnet så att blir tydligt vem som sänder, när vi skapade Sydnytt hade vi ju monopol.

2008 när Blekingenytt skapades så blev det en viss otydlighet vilka nyhetssändningar som täcker vad. Ibland bara Skåne eller bara Blekinge och ibland både och.

-Och behovet av en tydligare gränsdragning blir ju ännu större när vi snart startar en redaktion i Helsingborg, säger Per Lärka.

Nya sändningstider

Men alla branschkunniga skulle nog vara rörande överens om att man får betala ett pris när man gör sig av med ett varumärke som inarbetats under 44 år.

-Jo, i en en övergångstid kan det vara förvirrande för vår trogna publik, säger Per Lärka, men samtidigt ska man komma ihåg att det finns människor som inte vet om Sydnytt går i SVT eller TV4.

-Med de nya namnen så blir det tydligt att SVT är avsändaren. Och alla nyhetsprogram i landet kommer på samma sätt att heta något som börjar med SVT Nyheter.

Dessutom planeras för nya sändningstider vilka dock ännu inte är klara. Men även med detta tror Marianne Söderberg att tittarna efterhand kommer att hitta till programmen.

– Men det krävs att programmet håller samma höga kvalitet som nu eller kanske lite högre till och med. Det är som när man gifter sig och får ett nytt namn, men man är ju samma person.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.