• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

”En speciell atmosfär”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Falsterbo horseshow, Skandinaviens största utomhusevenemang inom ridsport, igång. Över 800 hästar kommer att delta i år och prissumman är 7 miljoner kronor.

– Det är en speciell atmosfär här i Falsterbo som inte finns någon annanstans och det är nog för att det är utomhus och att det är sommar, säger Annette Andersson, som rest från Helsingborg för att shoppa och se på tävlingar under veckan.

Hennes väninnan Ann Ekelund, fyller i:

– Man kan göra fynd här också, säger hon och visar sina välfyllda shoppingkassar under tiden som hon balanser en glasstrut som håller på att smälter bort i värmen.

Sommarjobbar

Lite längre ner längs ”huvudgatan” inom evenemangsområdet går Smilla och Victoria, som går på högstadiet och har fått sommarjobb den här veckan.

– Jag ska hjälpa till med service och ska hålla rent, säger Smilla Ahlgren.

Hon och kompisen tror inte att de hinner se så många tävlingar eftersom de ska jobba hela veckan men de har vissa förhoppningar.

– Det är kul att vara här och jag hoppas jag kan se någon av de stora tävlingarna, säger Victoria Morand.

Störst i Skandinavien

Många, både unga och gamla, arbetar antingen ideellt eller mot betalning med evenemanget, som är Skanidaviens största inom ridsport utomhus. Det totala antalet funktionärer kommer i år att uppgå till 640 personer. Ungefär lika många ryttare har anmält sig till tävlingarna, 616 från 19 nationer.

En populär tävling är Falsterbo Hunting som arrangeras på onsdag eftermiddag med Anna Hassö som titelförsvarare från i fjol. Ett reportage med henne och vinnarhästen från i fjol, Blue Bloop, kan ni Sydnytt i morgon, måndag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.