Systrar gör armband för diabetesforskningen

Uppdaterad
Publicerad

När Linn Weimarck skulle börja skolan fick hon barndiabetes. En sjukdom som två–tre barn varje dag insjuknar i i Sverige och det finns inget botemedel.

– Det känns naturligtvis tufft att det är så men det pågår ju forskning och många försöker hitta ett botemedel, säger Linn, som idag är elva år och bor tillsammans med sin familj i Kämpinge. När hon fick sjukdomen fick hela familjen ändra sina kostvanor och rutiner, åtminstone delvis.

– Vi äter mer grovt bröd nu och jag har fått lära mig att handskas med Linns humör, säger storasyster Maja, 14 år, och tittar på sin syster på andra sidan bordet.

Tio prov per dag

De har nyss cyklat hem från skolan och Linn har tagit ett blodprov och kan konstatera att det ser bra ut. Hon gör det tio gånger per dag och har fått lära sig hur hon ska sköta sina dagliga rutiner och vad det innebär att vara låg och hög.

– När jag är låg får jag justera mitt blodsocker och jag har alltid druvsocker med mig, berättar Linn.

Tillsammans med storsyster Maja har Linn dragit igång tillverkning av armband som de säljer till förmån för forskning kring barndiabetes. De kom på idén när de såg armband som säljs till förmån för forskning om cancer.

– Vi ville inte använda fuck diabetes eftersom det finns fuck cancer-armband så vi valde bota diabetes och cure diabetes istället, berättar Linn.

Till Barndiabetesfonden

Hela behållningen av försäljningen, minus några kronor för materialet, skänker de till Barndiabetesfonden.

– Jag hoppas naturligtvis att vi ska få in massor av pengar. Hillills har det väl blivit 3 500 ungefär och det är väldigt bra, säger Linn och hoppas på många beställningar.

Här är Linn och Majas sida på Facebook:

https://www.facebook.com/diabetesarmband?fref=ts

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.