Kommunalrådet Carina Nilsson (S) försvarar att EU-migranterna bröts upp från sina sovplatser mitt i natten. Foto: SVT

”Tänk om det hade börjat brinna”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen hotade att slänga ut EU-migranterna från nattcaféet i Sofielund i Malmö om inte de tog bort sina sovplatser. Nu försvarar kommunalråd Carina Nilsson (S) aktionen och menar att det hade varit värre att låta EU-migranterna sova kvar om det skulle ha börjat brinna.

– Om det är blockerat och inte är säkert att komma ut därifrån, så är det ju oförsvarligt att låta det fortgå, säger Carina Nilsson (S) till Sydnytt.

Hon hävdar att uppbrottet var tvunget att ske mitt i natten och inte kunde vänta till morgonen.

– Tänk om det hade börja brinna.

Natten till torsdagen kallades kommunens brandskydd till nattcaféet på Folkets hus i Sofielund av Malmö stads socialjour. Representanter från jouren hade upptäckt att EU-migranterna lagt sig att sova på filtar och madrasser i lokalen. Brandskyddet gav ett ultimatum: bort med alla sovplatser innan klockan 03:00 annars skulle alla slängas ut och ytterdörren låsas.

Nätverket Solidaritet med EU-migranter som var på plats upprördes över bryskheten, men Carina Nilsson menar att det inte fanns något val.

– Detta är inte en lokal som är avsedd att sova i. Det är ett nattcafé som har öppet på natten, säger hon.

Härbärge kräver bygglov

Orsaken till att kommunen satsat på ett nattcafé och inte ett härbärge är att etableringen av ett härbärge kräver både bygglov och brandskydd, något som inte kunnat ordnas fram så snabbt under vintern. Samtidigt poängterar Carina Nilsson att kommunen inte har något ansvar att ordna sovplatser åt EU-migranterna.

– Du har rätt att resa till annat land och stanna där i tre månader. Men du har inte automatiskt rätt att kräva att landet ska ordna en sovplats åt dig. Det är ett val du själv gör att komma hit, säger hon till Sydnytt.

Sovplatser vid extremväder

Trots det finns det idag sovplatser i samarbete med pingstkyrkan vid extremväder, men bara för två-tre nätter i taget. Först nästa vinter kan det bli aktuellt med ett permanent härbärge.

– Jag tycker ändå att det vi har gjort är generöst, att vi öppnar en lokal för den här gruppen. Man kan komma in under natten och få fika och tak över huvudet, säger Carina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.