Tusentals lurade i taxibedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

En taxiföretagare i Malmö har lurat tusentals taxikunder på över 900 000 kronor genom att återanvända gamla taxikvitton och låta kunderna betala två gånger för samma resa.

Oftast sker en kortbetalning med chip och pinkod i en så kallad onlineterminal. Men ibland finns inte den möjligheten, alla kort har till exempel ännu inte chip. Då kan kunden tillfrågas att göra en offlinebetalning, där kortets magnetremsa läses av.

Sydnytt har träffat en taxichaufför som beskriver hur fusket går till.

– Vi använder offlineterminalen, och det kommer två kvitton ur den, säger han.

Han visar oss kvittot.

– Här står alla kortnummer, giltighetsdatum och beloppet.

Vid ett senare tillfälle kan han registrera betalningen, när han har har tillgång till en onlineterminal.

– Jag kan knappa in det rätta beloppet, eller ett annat, säger taxicahuffören.

Toppen av ett isberg

I somras fick Malmöpolisen ett tips från en man som såg att konstiga belopp dragits från hans konto. Några månader tidigare hade han åkt taxi till Sturup. I dag har polisen i Malmö en misstänkt som lurat till sig nästan en miljon kronor. Han är misstänkt för grovt bedrägeri. Men han är inte ensam; i Helsingborg finns en till misstänkt.

– Vi tror att det är toppen av ett isberg. Vi har förstått när vi pratat med taxichaufförer att det är ett vanligt sätt att göra på, säger Magnus Nilsson, kommissarie på Malmöpolisens bedrägerirotel.

6300 kvitton

Den misstänkte mannen i Malmö kom under förra året över 6300 offline-kvitton som redan en gång hade registrerats korrekt. Men eftersom kvittona innehöll fullständiga kortuppgifter kunde han några månader senare debitera kunderna en gång till.

Polisen jobbar brett, och ansvaret att täppa till luckan i systemet ligger på många aktörer.

– Det är hela tiden ett samarbete mellan banker och kortinlösande företag. Det ska vara säkert att använda sitt kort överallt, säger Magnus Nilsson. Jag tycker man framförallt ska vara observant och kontrollera att det verkligen stämmer med körningen.

Använda kontanter

Polisens tips för att vara helt säker på att inte drabbas är att använda kontanter så ofta som möjligt.

Om man ändå drabbas kan man vända sig till banken, som ersätter bedrägerier. Problemet är att de flesta inte märker att man överhuvudtaget har drabbats. Man kontrollerar sitt konto för sällan.

I dag finns inga krav från myndigheter att företag ska använda terminaler som endast läser chip och pinkod, det finns bara rekommendationer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.