Teater ska visa det sanna Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Framtidsgenerationen är just nu ute och samlar in Malmöungdomars berättelser. Som kommer att bli en pjäs ”Malmö – The True Story”

Framtidsgenerationen har träffat ungdomar runtom i Malmö och de beskriver sin vardag såhär:

– Ibland är det koas, ibland är det lugnt men för det mesta är det koas.

– Malmö för mig är nog en blandad stad av bra och dåligt.

– Spelar ingen roll om man är från Rosengård och har dålig svenska, man ska inte ge upp.

– Malmö har sina fina sidor och Malmö har sina otäcka sidor.

– Folk dömer en snabbt.

– Man ska inte låta andras åsikter och tankar dra ner en.

Framtidsagent

Dana Kabalan är aktiv i stiftelsen Framtidsgenerationen och är något som kallas framtidsagent.

– Jag tycker att man ska vara sig själv. Jag förstår att i vissa lägen är det svårt, men det är det enda sättet du kommer att vara lycklig i framtiden, säger hon.

– Jag vill jobba för att folk ska sluta hata det de inte förstår och släppa de kritiska fördomarna mot varandra.

Framtidsgenerationen har arbetat med att samla in berättelser sedan september förra året och det kommer de att fortsätta att göra fram till juni i år. 17 oktober har Malmö The True Story premiär på Malmö Stadsteater och pjäsen kommer att ta upp olika teman som berör dagens ungdom.

Fördomar och kärlek

– Vi tror att den kommer att behandla många viktiga ämnen som fördomar, främlingsfientlighet, kärlek och relationer, teman som är viktiga att diskutera som kan vara svåra att ta upp, säger Julia Brandelius som är projektledare.

– Vi hoppas att det blir en pjäs som uppmanar till samtal och eftertanke. Vi vill gärna ha samtal och workshops i samband med pjäsen också. Det är de som vet vad som pågår i den här staden och det är de som är Malmös framtid.

Och Dana Kabalan håller med.

– Pjäsen är precis vad vår titel står för Malmö The True Story, att berätta den sanna historien om Malmö. Den som är förtryckt och under mattan, den som ingen pratar om. Så Malmö The True Story går ut på att förmedla ett bättre Malmö genom teater och nå ut till ungdomar på det sättet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.