Isbana utomhus lockar unga

Uppdaterad
Publicerad

Första dagen på jullovet och regnet öser ner men det hindrar inte åksugna Trelleborgsungdomar från att ge sig ut och träna konståkning.

För första året finns en skridskobana utomhus i centrum och blöta dagar som i dag blir det extra halt på isen.

– Ja, det är lite halare än det brukar, säger Hugo Gardtsson, som passar på att träna skridskoåkning på sin födelsedag.

Han fyller 12 år idag.

– Jag hade ingenting bättre för mig, säger han och far iväg över isen i högt tempo.

Hugo räknar ut att han bara har kört 13 gånger men att han tycker att han klarar det bra och att han nog ska börja i hockeyskola nästa år.

Han lillasyster Alva, 9 år, får hjälp med att snöra skridskorna. Hon är nio år och passar på att få råd av de äldre flickorna från Trelleborgs Konståkningsklubb som också trotsar vädrets makter och tränar konståkning i regnet.

Kämpa och ha kul

– Det är lite annorlunda än inomhus men det kan säkert regna lite till innan det blir svårt att åka på riktigt. Bara man har rätt kläder, säger Madeleine Andersson. Hon är en av tränarna från Trelleborgs Konståkningsklubb och tränar själv 16 timmar i veckan. Det var mamma och pappa som övertalade henne att börja när hon var liten och nu är hon ”fast” och älskar sin konståkning.

Hon och hennes kompisar Frida Gartrup och Kajsa Jönsson tränar inför DM som ska hålla i Trelleborgs ishall i början på januari. Dit väntas ett 100-tal åkare från Skåne, Halland och Blekinge.

Frida och Kajsa har tränat i många år och de vill ge några råd till de som vill bli duktiga:

– De ska ha sträkta armar och ben och tänka på att inte ramla. Om de ramlar gäller det att fort komma upp från isen, säger Kajsa.

Frida instämmer och tillägger:

– Det gäller att kämpa, träna mycket och att ha kul, säger hon och tittar på kompisen Kajsa, som står bredvid och nickar instämmande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.