Foto: Edina Hrustic

EU-migranterna har flytt från parken

Uppdaterad
Publicerad

EU-migranternas tältläger i Pildammsparken i Malmö verkar ha utrymts helt. Efter två misshandelsfall på två veckor fick migranterna i helgen hjälp med ett annat, säkrare boende.

Redan förra veckan tog sociala resursförvaltningen i Malmö stad beslut om att flytta de EU-migranter som satt upp ett tältläger i parken. Idag satte Gatukontoret i Malmö upp informationsskyltar vid lägret om att det inte är tillåtet att bo på en sådan offentlig plats.  Eu-migranterna uppmanas att flytta inom en vecka, men det mesta pekar nu på att de redan flyttat.

Natten mot lördagen blev en 21-årig kvinna som bor i lägret misshandlad och projektet Crossroads ryckte då in för att hjälpa Eu-migranterna via Skånes stadsmission. Tillsammans med socialjouren ordnade de ett preliminärt boende under helgen fram till idag.

– Under förmiddagen får de hjälp av socialjouren med biljetter hem. De är rädda och kommer åka till Rumänien med buss redan idag, säger Adriana Holmberg Milea, projektledare för Crossroads.

Evakueringslokal

Blöta madrasser, frallor och lämnad mat talar om att platsen är övergiven, men enligt Crossroads kan migranterna komma tillbaka dit igen, men mest för att hämta saker de behöver till hemresan.

Gatukontoret har fått i uppgift att städa upp lägret inom en vecka eller så fort migranterna lämnar det.  Istället för lägret får EU-migranterna tillgång till en evakueringslokal som Pingstkyrkan bistår med.

– Det är olagligt att bo såhär och det är polisanmält. Våra skyltar till migranterna är på både svenska och rumänska och vi har sedan innan fört en dialog med dem, säger Sanna Söderberg, entreprenadansvarig på Gatukontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.