”Tillbaka på ruta ett”

Uppdaterad
Publicerad

Amputerade Christina Pettersson i Lund, som Sydnytt tidigare berättat om, fortsätter sin kamp för att få lägga sig när hon vill. Hon tycker sig ha hittat en lösning på problemet. Men Lunds kommun säger nej.

För ett år sedan förändrades hennes liv helt. I spåren av en vanlig halsfluss kom en aggressiv blodförgiftning som plötsligt började angripa kroppens vävnader. Det ledde till att hennes ben och armar amputerades.

Avslag från kommunen

Christina har rätt till assistans 14 timmar varje dag. Men några timmar, mellan sju på kvällen tills det är dags att sova, är hon mån om att få tillbringa ensam med sin familj. Och i stället för att hennes sambo ser till så att hon kan gå och lägga sig, vill hon att Lunds kommun hjälper till.

– Nu har jag fått beslutet. Och det var avslag. Men då trodde dom att jag ville byta bolag och istället ha kommunen. Men det hade inte varit säkert att jag hade fått dom behov jag har tillfredställda ändå. så nu är jag tillbaka på ruta ett ändå.

Privat bolag

Christinas vilja går helt emot den rättspraxis som Lunds kommun följer. Enligt kommunen går det inte att ha fler utövare, som det kallas, än en. Alltså: assistans och hemtjänst är en omöjligt kombination.

– Hon har valt ett privat bolag som ska utföra assistansen. Då är det upp till dem att lägga ett schema som passar hennes önskemål spritt över dygnet.

Men oavsett om assistansen kommer från ett privat bolag eller kommunen behöver läggningstiderna planeras, enligt Lena Thosteman, myndighetschef på vård och omsorgsförvaltningen.

– Vi behöver ta hänsyn till alla människors behov.

Men för vem som helst är det ju svårt att tänka sig att behöva planera när man vill gå och lägga sig flera dagar i förväg?

– Ja, men tyvärr krävs viss planering, och det kan ju vara olika från dag till dag, säger Lena Thosteman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.