Tillfälligt sjukhus i moduler

Uppdaterad
Publicerad

165 lastbilar ska under fyra veckor transportera delarna till det som ska bli en tillfällig sjukhusbyggnad i Helsingborg.

Byggnaden ska bli tillfällig hemvist för några av sjukhusets mottagningar, medan det gamla lasarettet byggs om.

De första av de totalt 180 moduler som utgör den nya byggnaden började på måndagen anlända till Helsingborg. Arbetet med att foga samman delarna har nu påbörjats och den tillfälliga byggnaden väntas stå färdig till våren.

– I den här paviljongen kommer vi att bedriva mottagningsverksamhet. Det är patienter som kommer hemifrån till sin mottagning, berättar projektledaren Carina Håkansson.

40 år gammal

Den gamla sjukhusbyggnaden har snart 40 år på nacken och behovet av en om- och tillbyggnad är stort. Notan för hela projektet ligger på 4,3 miljarder, en kostnad motsvarande en halv Citytunnel. Först år 2023 ska hela det nya sjukhusområdet stå klart.

För patienter och anställda väntar nu en tid av omflyttningar och tillfälliga lösningar. Men från sjukhusledningens sida menar man att de är nödvändiga för att ett nytt sjukhus ska kunna bli verklighet.

– Det kommer säkert att bli jobbigt men jag är övertygad om att vi ska klara av detta. Vi måste titta på vad som blir slutresultatet, att vi får ett nytt sjukhus som är Sveriges mest moderna akutsjukhus, säger Carina Håkansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.