Upp till två års väntetid för dyslexiutredning

Uppdaterad
Publicerad

Statistiskt sett har minst ett barn i varje klass dyslexi – men det kan vara upp mot två års väntetid för att få en utredning hos logoped. Om man inte kan tänka sig att åka till Stockholm – som TinTin gjorde.

10-årige TinTin är på väg hem från skolan – det går lite lättare att hänga med i skolan nu och är betydligt roligare än det var i lågstadiet.

I augusti 2011, när TinTin skulle börja i trean, började hans föräldrar misstänka att sonen hade dyslexi. Skolpsykologen gjorde en undersökning och skickade en remiss till Region Skånes logopeder för en diagnos – men sedan gick hösten. Och vintern. Och våren. Utan att det kom något besked...

Dyslexi

– När TinTins pappa ringde och dubbelkollade detta så visade det sig att där fanns inga tider. Det var över ett och ett halvt års väntetid, så då åberopade vi vårdgarantin och fick tid i Stockholm, säger TinTins mamma Cindhy Cronjezon.

– Det tog ganska exakt ett år från det att vi startade men det är ju väldigt kort tid, vad jag hört av andra

Stor skillnad

– I Stockholm kan man få en logopedutredning inom bara någon vecka, men här i Skåne ska vi vänta så länge, suckar Anneli Andersson, ordförande i Dyslexisamverkan Skåne och i Svenska Dyslexiföreningens regionavdelning i södra Sverige.

Väntetider på upp mot två år är inte ovanliga och det har varit stor skillnad på köerna beroende på var i Skåne man bor. Dessutom har Region Skåne saknat någon som samordnat köerna – och det är långt från alla som känner att de fått information om vårdgarantin.

– Alla har naturligtvis rätt att åberopa vårdgaranti och då ska man få en utredning inom tre månader, men alla känner inte igen och vet att man kan hävda vårdgarantin och gör man det blir man oftast skickad till Stockholm och det är inte alla som har möjlighet att åka dit, konstaterar Anneli Andersson.

Hon menar att detta knappast kan kallas lika vård för alla eftersom den som inte står på sig eller har tid och möjlighet att själv åka till Stockholm snällt får stå med mössan i hand och vänta på att få en tid på hemmaplan.

Bättre stöd

Med diagnosen TinTin nu inte bara fått hjälpmedel utan överlag bättre stöd från skolan och då går även läxläsningen hemma mycket lättare.

– Om barnet får hjälp med en gång så spelar de här köerna egentligen ingen roll. Men många skolor inväntar logopedutredningen och diagnosen innan man hjälper, säger Anneli Andersson.

– Trots att det i skollagen står att de elever som behöver stöd ska få det på sin skola.

– Han har haft det väldigt svårt och tufft och blivit väldigt trött av skolan och har väl också känt att det inte har funkat. Det är klart att självförtroende och självkänsla får sig en törn av det och det är rätt svårt att hämta tillbaka, säger Cindhy Cronjezon.

– Blir man skoltrött redan när man går i lågstadiet så har man ju betydligt högre backe att ta sig uppför än om det funkar lätt.

Helhetslösning

Fram till nu har Region Skåne inte anlitat privata logopeder i Skåne. Däremot har privata logopeder i Stockholm gått bra, som i TinTins fall. Men nu pågår en upphandling av just detta för att kapa köerna.

– Jag skulle vilja att de presenterade en helhetslösning för hela Skåne där alla har samma rättigheter att få hjälp, säger Anneli Andersson.

– Det är ett bra första steg att bygga bort kön, men man måste ha en plan för fortsatt arbete så de här köerna inte uppstår igen, för det gör de. Om det inte finns tillräckligt med logopeder.

”Inte optimalt”

I kväll 19.15, gästas Sydnytts studio av regionrådet Gilbert Tribo (FP) som håller med om att Region Skåne varit dåligt på att hantera köerna till logopedmottagningarna och att det ”inte är optimalt” att skicka barn till Stockholm för utredning. Under våren kommer, förutom upphandlingen av privata logopeder, Region Skåne även tillsätta en samordnande tjänst för att hålla koll på köerna och jobba för att alla ska få sin utredning så fort som möjligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dyslexi

Mer i ämnet