Torbjörn blev reservmamma

Uppdaterad
Publicerad

Shirehästfölet Saul fick en tuff start i livet. Han miste sin mamma när han var nyfödd och inget annat sto ville ta hand om honom. Tillslut fick ägaren Torbjörn Carlsson rycka in.

Det är nästan 3 månader sen Sauls mamma dog. Hon fick en infektion i livmodern strax efter att Saul hade fötts och trots höga morfindoser hade hon så svåra smärtor att hon fick avlivas. Då var Saul bara två dagar gammal. Torbjörn Carlsson började leta efter en reservmamma åt fölet.

– Ja, vi provade med två stycken men det är ju väldigt svårt att få ett sto att ta sig an ett annat föl. Har de redan ett föl så vill de inte ha ett till, berättar han.

Blev reservmamma

Det fanns ingen annan råd än att själv gå in som reservmamma. Varannan timme dygnet runt matade Torbjörn det – inte så lilla fölet, Saul vägde 78 kilo när han föddes  – med modersmjölkersättning för hästar ur nappflaska.

– Det blev lite segt att stiga upp på nätterna. Man fick försöka sova någon timme på dagen emellanåt för att ta igen lite, säger Torbjörn Carlsson.

Äter blåbärssoppa

Nu behöver Torbjörn inte vaka på nätterna längre. Saul klarar sig bra med att bara äta på dagen. Var tredje timme äter han tre och en halv liter ersättning ur en hink, och nu har han även börjat käka blåbärssoppa för att det är bra för magen. Ett par tänder har tittat upp i underkäket också så han har börjat testa lite hö, gräs och havre. 18-årige hingsten Absalom visar hur det går till.

– Absalom är en väldigt snäll och erfaren hingst som faktiskt är en väldigt bra förebild för Saul. Han lär Saul att vara häst och uppfostrar honom och det går riktigt bra faktiskt, berättar Torbjörn Carlsson.

Väger 140 kilo

Saul är inte ens två månader gammal men väger redan 140 kilo kilo. Och störrre kommer han att bli. En fullvuxen shirehäst väger runt ett ton. Och än är det inte slut på matandet. Torbjörn kommer få hålla på ett bra tag till...

– Ja, det avtar ju lite successivt, men fem-sex månader blir det nog totalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.