Foto: SVT

Halmtraktor får bilister att lätta på gasen

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad möter trafikanter på riksväg 11 mot Tomelilla ett konstverk på åkern. Fullkomligt naturligt. I all sin onaturlighet.

Det är halmkonstnären Holger Olin som ligger bakom bygget. Varför det blev just en traktor har han inget direkt svar på.

– Vi har ju diskuterat en hel del fram och tillbaka, alla vi sju som varit med och gjort den. Och så fick det bli en traktor, säger han.

Motortema

Det är alltså fjärde gången som ägarna förgyller sin mark och bilisternas utsikt på det här sättet. 2010 byggde de en skördetröska. Året därpå en lastbil, och efter det ett tåg.

Att bygget drar ögonen till sig råder det inga tvivel om. Under Sydnytts visit på utomhusgalleriet saktar ett flertal bilar in på den trafikerade sträckan. Någon stannar till och plockar fram kameran. Och i Tomelilla har den årliga halmkonsten redan blivit något av en institution.

– Det är många på byn som frågat vad vi tänker bygga i år. När den kommer upp, och så vidare, berättar Holger.

Nu när traktorn är på plats kan alla inblandade luta sig tillbaka och känna sig nöjda med sitt verk.

– Det är kul att det får så mycket uppmärksamhet, och att den blev så fin, säger Anna Berkfors.

Häst och vagn

På frågan om drömkonstverk är hon snabb i svaret.

– Vi har pratat mycket om hur kul det skulle vara att göra en häst med vagn. Men det känns väldigt svårt.

Traktorn ska stå kvar på åkern hela hösten. Om den inte hunnit bli alldeles för sliten i den österlenska väderleken kan den komma att övervintra ända in i februari.

– Sedan är den nog inte så fin längre, siar Holger Olin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.