Foto: SVT

Tre anhölls för hatbrott i Tomelilla

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga män attackerade sent på onsdagskvällen tre somaliska flyktingar med stenar och tillmälen på två olika adresser i Tomelilla på Österlen.

Tre av angriparna greps och anhölls vid lunchtid på torsdagen, misstänkta för försök till grov misshandel, hets mot folkgrupp, och skadegörelse.

– Vi rubricerar händelsen som hatbrott, säger Dan Bengtsson, stationschef hos polisen i Tomelilla, till ystadsallehanda.se.

Enligt honom kommer de tre sannolikt att begäras häktade. Polisen söker fler personer.

För tre år sedan var upprördheten stor i Tomelilla sedan en somalisk kvinna och hennes barn utsatts för upprepade attacker. Moderata kommunalrådet Magnus Björkman hävdar dock att flyktinghatet inte är större i Tomelilla än någon annanstans.

– Det är inte här de främlingsfientliga krafterna har sitt starkaste fäste. Tomelillaborna är öppna och toleranta, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.