Foto: Mikael Nilsson

Tre års ungdomsvård för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring, som stått åtalad för mordet på en 63-årig man i Tomelilla i september i fjol, döms av Ystads tingsrätt till sluten ungdomsvård i tre år. Ynglingen var 17 år då brottet begicks.

Han tog sig in hos mannen mitt i natten och attackerade honom i sängen där han låg och sov, med knytnävar och basebollträ. 63-åringen fick så allvarliga hjärnskador att han dog. Enligt rättsläkaren fanns det inga skador som tyder på att han skulle ha försökt att värja sig.

Pojken greps efter ett tips och har erkänt att han slog den sovande mannen. Motivet ska, enligt 18-åringen själv, ha varit att stjäla pengar för att bland annat kunna betala av skulder för droger som han handlat på kredit. Pojken menar att det var allmänt känt att 63-åringen brukade ha mycket kontanter på sig, skriver tingsrätten i sin dom.

Den rättspsykiatriska utredningen visade att 18-åringen inte var allvarligt psykiskt störd då mordet begicks. Därmed kunde han inte heller dömas till sluten psykiatrisk vård.

Redan före undersökningen förklarade tingsrätten att bevisningen var övertygande och tillräcklig för att den misstänkte skulle kunna fällas för mord alternativt dråp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.