Foto: Henrik Montgomery / TT

Tre av fyra talmän från Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dramatisk omröstning i riksdagen står det klart att Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder valdes till posten som andre vice talman. Tobias Billström (M) valdes enhälligt till förste vice talman och Miljöpartiets Esabelle Dingizian valdes till tredje vice talman. Därmed är tre talmän i riksdagen skåningar.

Inte förrän efter tre omröstningar valdes Björn Söder (SD) till riksdagens andre vice talman. I första omgången fick Söder 53 röster mot 292 blanka och det krävdes en andra omgång. Iandra omgången fick Söder 51 röster mot 294 blandröster. Men eftersom det inte blev mer än hälften av de angivna rösterna genomfördes en tredje sluten omgång. I den tredje blev Söder vald. Av totalt 344 avgivna röster var 52 för Björn Söder medan 292 röster var blanka.

Björn Söder är född 1976 i Höganäs kommun. Han har suttit i Helsingborgs kommunfullmäktige och varit ledamot i Region Skånes fullmäktige. Han är partisekreterare för Sverigedemokraterna sedan 2005 och riksdagsledamot och gruppledare för (SD) sedan 2010. Söder bor i Helsingborg.

Billström och Dingizian

Moderaternas Tobias Billström valdes enhälligt till riksdagens vice talman. Billström är Sveriges migrationsminster och har suttit i riksdagen sedan 2002. Han är född 1973 i Malmö.

Till tredje vice talman valdes Miljöpartiets Esabelle Dingizian. Hon valdes in i riksdagen 2006 och har varit ungdomspolitisk talesperson för MP. Hon föddes 1962 i Bagdad som dotter till en armenisk affärsman. Familjen flyttade på 60-talet till Malmö och både hon och hennes bror Greg Dingizian, välkänd affärsman och entreprenör, växte upp i Rosengård. Dingizian flyttade på 90-talet till Stockholm.

Dagens val av talmän har gett den lite ovanliga situationen att tre av fyra talmän har rötterna i den skånska myllan.

Till riksdagens nye talman valdes socialdemokraten Urban Ahlin. Han är inte skåning utan född i Mariestad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.