Tre Malmökrogar får Michelinstjärnor

Uppdaterad
Publicerad

För första gången är Skåne representerat i prestigefyllda restaurangguiden Guide Michelin.

Det är tre Malmökrogar som tar plats med var sin stjärna  i den nya upplagan av guiden som presenterades i dag: Bloom in the park, Vollmers och Ambiance at Vindåkra.

– Det är en fjäder i hatten, en tiara som man bära och vara stolt över. Det gör att det blir ännu roligare att gå till jobbet imorgon, säger Titti Qvarnström som är kökschef på Bloom in the Park.

– Det känns jättebra! Den här stjärnan är till hela personalen, min familj och alla gäster som har trott på oss, säger Karim, ägare på Ambiance à Vindåkra.

Mats Vollmer fanns med i de flesta förhandsspekulationer. Han är glad med inte nöjd.

– Det är ett delmål, nu är nästa steg att få två, säger han. Det är inte lönt att vila det är bara att köra på. Det är en trigger att kämpa på nästa år. Nu ska vi sätta ännu högra mål.

Bastard och Sture uppmärksammas

Förutom Malmö tar även danska Århus plats som ny stad i guiden.

– Vi är väldigt glada över att kunna erbjuda våra läsare rekommendationer för restauranger och hotell i dessa två nytillkomna städer. Den nya vågen av det skandinaviska köket har verkligen höjt ribban i den här delen av världen, säger Rebecca Burr, redaktör för Michelin Guide Nordic Cities 2015.

Ytterligare två malmökrogar får en så kallad Bib Gourman-utmärkelse: Bastad och Sture. Det ska indikera att de serverar vällagad mat till ett rimligt pris.

Däremot lämnar guiden inte storstäderna. Det gör att t ex förhandstippade Daniel Berlin i Skåne Tranås fortfarande saknas i guiden.

Ny tvåstjärnig i Köpenhamn

Köpenhamn är sedan länge representerat med en rad restauranger. I år har tre restauranger på andra sidan sundet fått två stjärnor. Förutom Noma och Germanium  får AOC den åtråvärda utnämningen.

En michelinstjärna tilldelas Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Marchal, Relæ, Søllerød Kro og Studio at the Standard.

Michelinguiden räknas som världens mest prestigefyllda guide över restauranger. Krögare lägger ofta ner en enorm möda på att få en stjärna i guiden för att locka till sig gourmetgäster.

I Frankrike har guiden getts ut i 115 år. Däcktillverkaren startade den ursprungligen som en hjälpreda för bilister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.