Hoppade av båt i sundet – simmade till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt imorse hoppade tre män av ett handelsfartyg på väg genom Öresund. En stor räddningsaktion med danska och svenska sjöräddningen drog igång.

En av männen ska ha hoppat av Libanonflaggade fartyget Abou Karim vid 04.30-tiden utanför Helsingör. När fartyget nådde södra Ven vid 06.00-tiden hoppade ytterligare två män av båten. Då larmades sjöräddningsmyndigheterna.

– De ska inte ha blivit avkastade av båten enligt de uppgifter vi fått in, säger Lars Nilsson på Sjö- och flygräddningen till Sydnytt.

Stor räddningsaktion

En stor räddningsaktion ledd av danska myndigheter drog igång, med stöd av svensk räddningshelikopter och tre räddningsbåtar. De två männen som hoppade i utanför Ven hittades i vattnet. Enligt danska Ekstrabladet är båda från Syrien.

Den tredje mannen ska ett vittne ha fått syn på vid niotiden när han klättrade upp på land vid hamnen i Helsingborg.

– Vi har haft en man som kommit på polisstationen under morgonen och sagt något om att han simmat från Helsingör. Men det var innan vi fick veta om det här ärendet. Nu söker vi efter mannen på nytt med patruller på stan, säger Patric Fors, informatör hos Skånepolisen.

Hade flytdräkt

Enligt polisen ska den tredje personen ha haft någon form av flytdräkt på sig. Fartyget, som de hoppade ifrån, ligger just nu i hamn i Köpenhamn. Den danska polisen håller på att utreda vad som hänt ombord.

Vid 14-tiden uppger polisen för Sydnytt att den tredje mannen även ska ha uppsökt Migrationsverket i Helsingborg. Då de inte kunnat hjälpa honom blev han hänvisad till Migrationsverket i Malmö.

– Vi vet inte om den här mannen vill söka asyl i Sverige eller inte. Först och främst vill vi ha tag på honom. Vi vet inte hans nationalitet, men enligt vittnesuppgifter rör det sig om en medelålders man, säger Kim Hild, informatör hos Skånepolisen.

Vid 18-tiden på torsdagskvällen hade polisen fortfarande inte hittat mannen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.