Tre våldsincidenter på LSS-boende

Uppdaterad
Publicerad

På tio dagar har en boende vid ett LSS-boende i Simrishamn för unga utsatt andra boende för våld vid tre tillfällen. IVO ställer nu krav på de ansvariga att de ska få bukt med problemen.

Boendet drivs av ett vård- och omsorgsföretag och driver ett LSS-boende för unga i Simrishamn.

Under en tiodagarsperiod har tre allvarliga missförhållanden inträffat utan att huvudmannen vidtagit åtgärder för att få stopp på missförhållandena.

Det handlar om en boende som vid flera tillfällen brukat våld mot andra boende.

  • Den 6 oktober:

En boende tog strypgrepp på en medboende, personalen fick ingripa.

Samma dag blev samma person nedtryckt på golvet. Då fanns inte personal närvarande.

  • Den 7 oktober:

En boende bröt sig in i en annan boendes lägenhet och höll fast denne, slog och tog styrpgrepp.

  • Den 15 oktober:

Den boende utsattes för ett strypgrepp i ett av boendets gemensamhetsutrymmen. Incidenten avstyrdes av personal.

Riskerar vite

Händelserna har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som ser allvarligt på händelserna. Enligt omsorgsföretaget beror händelserna på avsaknad av pedagogiska verktyg och strategier.

IVO kräver nu att boendet genomför åtgärder, annars riskerar de att få ett föreläggande som kan vara förenat med ett vite.

– Inom loppet av tio dagar har tre allvarliga missförhållanden inträffat som liknar varandra i det avseendet att det är en boende som utsatt sina medboenden för fysiskt våld i form av slag, nedläggning och strypgrepp. De åtgärder som huvudmannen har vidtagit i samband med de allvarliga missförhållandena är i princip samma, skriver IVO i sitt beslut.

Boendet ska ge svar innan den sista januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.