Trelleborg – Poliser sköt ihjäl psykiskt sjuk man

Uppdaterad
Publicerad

En polispatrull sköt i natt ihjäl en svårt förvirrad man i en stuga i Böste öster om Trelleborg.

Den 57-årige mannen hotade poliserna med en ”rätt ansenlig kniv” när de anlänt till stugan där han bodde ensam, uppger Skånepolisen.

– Det handlade om sekunder, säger polisens informationsansvariga Ewa-Gun Westford till Sydnytt.

Enligt Ewa-Gun Westford hann inte poliserna göra något annat för att oskadliggöra mannen, till exempel använda tårgas eller pepparspray.

– Mannen kom rusande med kniven i händerna när ett par piketpoliser gick in i hans stuga. Poliserna beordrade honom att lägga ifrån sig den men han lydde inte utan fortsatte fram mot dem.

– Då blev det verkanseld direkt. De sköt tre skott i snabb följd och mannen sjönk till golvet i stugan. Skotten träffade i benet och i bålen.

Några andra vittnen till skottlossningen än poliserna finns inte, bekräftar Westford.

Poliserna ska ha försökt ge mannen hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen.

– Men förgäves. När ambulansen anlände var han död, säger Westford.

Westford berättar att mannen ringde upp SOS-Alarm i Skåne vid halv nio på söndagskvällen. Han ska ha berättat att han var trött på livet och att han hade skjutvapen.

SOS kände till mannen sedan tidigare och bedömde honom som psykiskt sjuk.

– Han lät aggressiv när han kom fram till polisen på telefon. Han sade att han skulle skjuta om poliser kom hem till honom, säger Ewa-Gun Westford.

Under ett 15 minuter långt samtal med polisen kände ledningscentralens befäl att detta ”var på riktigt” och beslöt att skicka ut flera polispatruller från Trelleborgsområdet.

Eftersom det kunde handla om skjutvapen förstärktes patrullerna med en piket från Skånepolisen. Mannens identitet hade också fastställts under samtalets gång.

När polispatrullerna anlände till mannens stuga, i ett villa- och sommarstugeområde mellan Böste och Gislövs strandmark, var klockan tio minuter över ett natten till måndagen.

– Ett par poliser från piketen smög sig fram till stugan. De spanade in genom ett fönster för att se om mannen hade skjutvapen, berättar Westford.

– Han satt då med flera knivar men poliserna såg inget skjutvapen.

De två piketpoliserna kände på ytterdörren som visade sig vara olåst och de gick in i stugan.

– Mannen rusade omedelbart fram med kniven framför sig när de steg över tröskeln, säger Westford.

En internutredning ska göras av dödsdramat liksom en teknisk undersökning i stugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.