Trelleborgs lasarett stänger vårdavdelning

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen på Trelleborgs lasarett tvingar ledningen att stänga en hel avdelning.

Det råder sjuksköterskebrist i hela regionen. Hårdast drabbas sjukhusen.

– Efter sommaren var det 16 vårdplatser som vi inte kunde öppna upp på grund av sjuksköterskebristen.  Idag har vi bara 14 platser öppna, säger Eva Berthelius-Nörgaard, verksamhetschef för specialiserad närsjukvård.

Den kraftiga underbemanningen gör att ledningen har beslutat att helt stänga ner avdelning 22. Vårdplatserna fördelas på avdelning 11 och 12, men totalt minskar man med 5 vårdplatser.

Arbetsvillkoren väcker missnöje

Sjuksköterskorna är inte nöjda med sin arbetssituation. Det är framför allt de många helgpassen som ogillas.

– Vi har lyssnat på våra medarbetare. Helgpassen ska minskas till två helger av fem. Som det är idag blir det något pass varannan helg, säger Eva Berthelius-Nörgaard.

Blandade reaktioner

Bland personalen har beskedet väckt blandade reaktioner.

– De är ju väldigt ledsna på avdelning 22, och det förstår jag, säger Jessica Hasselqvist, huvudskyddsombud.

Hon tror ändå att avsikterna med omstruktureringen är goda.

– Syftet är att man ska kunna behålla den arbetskraft som finns, men sedan är frågan om det här försöket är tillräckligt eller om fler slutar.

Tanken är att man ska öppna upp avdelningen när man lyckats rekrytera tillräckligt mycket personal.

– Vi måste bestämma oss för vad vi vill med avdelning 22. Hur vi ska profilera avdelningen så att vi får sökande sjuksköterskor. Det är svårt att säga när det sker, säger Eva Berthelius-Nörgaard.

Den 24 november ska alla scheman göras om. Men redan nästa vecka görs en risk- och konsekvensanalys. Sedan väntar förhandlingar med facket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.