Lokalen på Amiralsgatan i Malmö öppnades på annandagens kväll. Nu håller man öppet en natt till. Foto: SVT

Fortsatt nattöppet för EU-migranter

Uppdaterad
Publicerad

Det kom många, varav tre gravida kvinnor, till Värnan som höll öppet för EU-migranterna natten mot lördag. Därför kommer man hålla öppet en natt till.

Kylan kom plötsligt och flera frivilligorganisationer reagerade på att Malmö Stad inte öppnade någon lokal för EU-migranterna.

Igår fredag höll Värnan på Amiralsgatan öppet under natten dit EU-migranter kunde komma för att övernatta och äta lite smörgåsar.

Enligt Kerstin Håkansson, chef för sociala jouren i Malmö, kom ett trettiotal personer dit.

– Det gick lugnt och fint till. Vi kommer att hålla öppet en natt till, men sen får vi se hur vi går vidare, säger Kerstin Håkansson.

Kerstin Håkansson säger också att det handlar om en akut insats som gör att de måste ta det dag för dag.

– Om det här fortsätter måste vi få direktiv från politikerna vilka andra lösningar vi kan ta till.

”Gäller bara akutsituationer”

Men Stadsmissionen, som håller i verksamheten Värnan, menar att en lokal med toaletter, dusch och smörgåsar inte räcker.

– Det tillgodoser inte behovet – vi har inga ordentliga sängar eller sovplatser. Dealen vi har med Malmö stad gäller bara för akutsituationer. Nu håller vi öppet på grund av kylan men det har vi egentligen inte möjlighet till, säger Johanna Saunders vid Skånes stadsmission till TT.

Hon menar att problemet är att Stadsmissionen i nuläget inte har mandat för att ge människor en långsiktig plats att sova på.

– Vi hade tre gravida kvinnor här i natt, de hattar runt utan att veta om de kommer att ha någon sovplats nästa natt. Det är inte värdigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.