Tretton procent till kandidater som inte finns

Uppdaterad
Publicerad

Vid förra valet 2010 blev Bjuv Sverigedemokraternas starkaste fäste i kommunalvalet. I år hade man inte en enda kandidat som ställde upp. Trots det fick man 13 procent och fyra stolar i fullmäktige. Nu har man ingen aning om vem som ska sitta på dem.

På grund av alltför stor fixering vid invandringsfrågan och en toppstyrning från Stockholm  lämnade Allan Jönsson strax före årets val Sverigedemokraterna och bildade Framstegspartiet.

-Vi har ett mycket bredare program.

Valet i Skåne 2014

Med sig tog han fem av de sex ledamöterna i kommunfullmäktige.

Och från att med 19% av rösterna 2010 ha varit SD:s starkaste fäste i landet hände det sig att ingen kandidat var beredd att ställa upp i årets val och manegen verkade krattad för det nya Framstegspartiet.

Men man fick bara drygt fyra procent och ett mandat. Så det blev inte som så många spådde en Allan Jönsson-effekt.

-Nej det blev det inte med råge, men vi gråter inte över detta, vi ser detta som ett provval, säger Allan Jönsson och ler.

Tretton procent av Bjuvborna röstade på ett parti på partiet inte ställde upp med några kandidater överhuvudtaget och det är uppenbart att Allan Jönsson är besviken på delar av valmanskåren.

-Det här är ju snudd på störtlöjligt.

Styret av Bjuv i stort ser inte ut att påverkas och Socialdemokraterna fortsätter sitt samarbete med mittenpartierna men det är ett stötande faktum att i detta nu 13 procent av Bjuvborna inte är representerade i kommunens styrande församling.

Johnny Johansson som vi träffar i centrum är glad att SD inte har folk till platserna.

-De har inte där att göra.

Rasmus Franke tycker det är konstigt att man röstar på ett parti som inte har några aktiva.

-Det finns ju andra partier.

Möjligheten att för hand skriva namn för SD på valsedlarna kan avgöra vilka som till slut hamnar på de fyra stolarna. Men då kan i princip vem som helst bli fullmäktigeledamot.

Anders Månsson (S) som är kommunalråd i Bjuv tycker situationen är underlig.

-Det är nästan som att gå vid sidan om demokratin även om man måste respektera de som skrivit namnen på valsedlarna.

Allan Jönsson tror att det finns en stor chans att deras folk kan komma ifråga för platserna.

-Och vi har folk till detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet