Trots löften – allt färre vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

I januari lovade chefen för Skånes universitetsjukhus 100 nya vårdplatser före mars månads utgång. Prognosen har inte alls infriats, istället råder större brist på vårdplatser än på länge.

– Det är en väldigt skör situation just nu, säger Eva Thorén-Thodulous, divisionschef på SUS.

Årets influensaepidemi  har ytterligare spätt på vårdsplatskrisen. Många äldre har i år blivit svårt sjuka och vårdas därför på sjukhus. Där ska de, enligt reglerna, hållas isolerade för att inte sprida smittan.

– Men de är så många att platserna inte räcker, vi får tumma på reglerna och lägga dem i tilllsammans. Det är egentligen inte så vi vill vårda dem, säger Fredrik von Wowern, skyddsombud och överläkare vid akuten i Malmö.

”Glidande skala”

Han beskriver varje dag som en kamp för att hitta  plats till alla som behöver vård. Patienter hamnar inte sällan till slut på avdelningar där de egentligen inte ska vårdas och där personalen kanske inte är utbildad för att ta hand om just deras symptom.

– Det blir en glidande skala hela tiden, vi får kanske skicka hem den som är ”minst sjuk”., även om den personen hade behövt sjukhusvård.

Divisionschefen Eva Thorén-Thodulous håller med om att vårdplatsbristen just nu är akut.

– Sedan jag kom till Skånes universitetssjukhus för fyra år sedan har jag inte varit med om ett sånt här svårt läge.

Allt fler platser kommer behövas

Sjukhuschefen Jan Erikssons januariprognos om 100 nya vårdsplatser före mars månads utgång var också alldeles för optimistisk, medger hon.

– Vi har inte lyckats rekrytera sjuksköterskor i den utsträckning vi trodde. Vi har för få sökande, eller inga sökande alls till utlysta tjänster.

Och mycket lite talar för att läget kommer att förbättras. I vår, när influensaepidemin planar ut, blir det lite fler vårdplatser, tror Eva Thorén- Thodulous. Men det är bara tillfälligt. Befolkningen blir allt äldre, och under de närmaste åren behöver allt fler sjukhusvård.

– Vi måste helt enkelt hitta nya sätt att arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.