Foto: Nizar Keblawi

Så förhandlar politikerna i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i Skåne pågår intensiva förhandlingar. Och överallt är dilemmat detsamma, för att skapa en majoritet utan Sverigedemokraterna krävs uppgörelser över blockgräsen.

I Tomelilla pågår förhandlingar i flera olika konstellationer.

– Jag har aldrig varit med om det här tidigare, säger Socialdemokraternas ordförande i Tomelilla kommun, Inger Åbonde.

Valet i Skåne 2014

Enligt Inger Åbonde har Socialdemokraterna erbjudit Centern och Miljöpartiet samarbete men C är inte intresserade, de vill inte ens föra samtal.

Centern har istället pratat med småpartierna och vill styra tillsammans med dem. Både Socialdemokraterna och Centern har även pratat med Vänstern, men V är inte med i diskussionerna med C längre.

Hur löser man en sådan här situation?

-Man pratar och pratar och pratar, säger Inger Åbonde.

Men varför vill man styra blocköverskridande, är det för att utesluta SD?

-Ingen har uttryckt att det är för att utesluta SD, men det förutsätter jag att det är.

På pappret kan diskussionerna fortsätta ända fram till den 15 december.

– Då tas beslut om vilka som ska sitta i nämnder och styrelser, som byts vid årsskiftet, så då måste styret vara klart, säger Inger Åbonde.

Bromölla

Även i Bromölla är läget oklart och de inblandade är väldigt hemlighetsfulla.

– Vi för diskussioner men mer vill jag inte uttala mig om just nu, säger Socialdemokraternas gruppledare Jenny Önnevik. Vi vill träffa en del först.

Socialdemokraterna i Bromölla har kommit överens om att inte yppa för någon med vilka samtalen om ett eventuellt styre förs. Klart är i alla fall att man pratar med partier från båda blocken. Om även Sverigedemokraterna är inbjudna till samtal vill Jenny Önnevik inte säga, men man diskuterar inte med andra partier för att utesluta SD. Ambitionen är att styret av Bromölla ska vara klart innan fullmäktige den 27 oktober.

Höör

I Höör  är det fortfarande oklart hur kommunen ska styras. Båda blocken har minoritet, men S, V och MP  försöker få över FP och C på sin sida. Men Socialdemokraterna kan även tänka sig att samarbeta med M för att inte ge SD vågmästarroll.

– Vi försöker att få till något blocköverskridande samarbete, annars blir SD vågmästare säger Stefan Lissmark (S), socialdemokraternas starke man i Höör.

Hur viktigt är det att stänga ute Sverigedemokraterna?

– Det är mycket viktigt, så länge de har den fundamentalistiska politiken de har.

S kan också tänka sig att samarbeta med Moderaterna.

– Vi kan tänka oss ett samtal för att se vad det innebär, säger Stefan Lissmark.

Hörby

I Hörby är styret av kommunen nästan färdigt. Socialdemokraterna går samman med Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi har inget intresse av att samarbeta med Sverigedemokraterna och vi har inget intresse av att samarbeta med Moderaterna på grund av stridigheterna som har varit i Hörby kommun, säger Socialdemokraternas ordförande i Hörby, Lena Rosvall.

Hon påminner om kontroverserna inom Moderaterna som bland annat handlat om den världsberömda tavlan som förre kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) beställde till kommunhuset i Hörby och som blev klar förra året. Tavlan har historiskt motiv och Lars Ahlkvist själv föreställer en romersk legionär. Tavlan har bespottats, hånats och bidragit till offentligt storbråk mellan politikerna, som utkämpats i både press och på sociala medier.

– Invånarantalet i kommunen har sjunkit och de inre stridigheterna inom Moderaterna har säkert varit en bidragande orsak, säger Lena Rosvall. Därför måste vi nu ha en majoritet och ett stabilt styre. Har man konflikter går ju inte politiken framåt. Nu måste vi ha lugn och ro, ett stabilt styre och ordning och reda.

På torsdag nästa vecka ska avtal skrivas mellan de fem partierna och man ska även sammanställa en plattform och dela upp platserna i nämnder och styrelser mellan sig.

– Nu måste vi göra kommunen attraktiv, för det är en fin kommun mitt i Skåne som har potential, fin natur och nära till allt, säger Lena Rosvall.

Klippan

I Klippans kommun är det redan klart med samarbete över blockgänsen. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommer att styra kommunen och har en majoritet med 21 av 41 mandat.

– Vi vill försöka få ihop en majoritet. Vi har även tidigare samarbetat med Centerpartiet så det var inte ett stå stort steg att ta, säger Kerstin Persson, (S).

Men i Klippan handlar det inte om att stänga ute Sverigedemokraterna.

– Vi hade säkert samarbetat med Centerpartiet även om det inte var för Sverigedemokraterna, säger Kerstin Persson (S).

Simrishamn

I Simrishamn tar Socialdemokraterna över tillsammans med Centern, Miljöpartiet, Folkpartiet och det lokala Österlenpartiet. Tillsammans bildar man majoritet med 26 mandat.

– Målsättningen var att ha en majoritet och skulle vi inte ha med SD så fick det bli på det här viset, säger Socialdemokraternas ordförande i Simrishamns kommun, Karl-Erik Olsson. Så vi började förhandla redan på valnatten och allt blev klart för två veckor sedan.

Svalöv

Även Svalövs kommun kom under fredagen överrens om hur man planerar att styra kommunen den här mandatperioden.

Det är Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet som samarbetade under förra mandatperioden som vill fortsätta styra i minoritet.

– Helst vill vi ha en stark majoritet i kommunen men detta är i alla fall starkast möjliga minoritet. Det finns ingen minoritet som kan vara starkare än denna eftersom det är ett mandat som saknas. Detta gör också att det finns flera olika möjligheter till samtal och förankring i olika frågor, säger Torbjörn Ekelund (FP) i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet