Tusentals inom dansk vård får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som sjuksköterskebristen i Skåne är akut -  får tusentals sparken inom sjukvården i Danmark när de danska regionerna måste spara pengar.

Det är tufft för danska den sjukvården. Under flera år har man tvingats till stora besparingar och arbetslösheten är enorm. I januari saknade 40% av alla nyutbildade inom vårdyrken jobb. Och värre kommer det bli:

– Jag har informerats om att bland annat Region Hovedstaden kommer att sparka 650 personer, säger Jesper Fabaech, rekryterare på företaget Medrek.

Situationen är ungefär densamma i flera andra regioner i Danmark och även värre på sina ställen. I Region Midtjylland till exempel, kommer ännu fler att få gå. Totalt handlar det om tusentals som mister sina jobb.

Men den danska arbetslösheten kan vara räddningen för den skånska vården där bristen på sjuksköterskor fortfarande är akut.

– Det här är jätteallvarligt, men också en möjlighet för Region Skåne och andra landsting i Sverige som önskar rekrytera dansk vårdpersonal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.