Foto: Mattias Christiansson

Inget tekniskt fel på fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Flera myndigheter tittar nu på olyckan där en Scandlinesfärja kolliderade med en pir i Helsingborgs hamn på söndagskvällen. Redan nu säger den danska haverikommissionen att det inte var något tekniskt fel som orsakade kollisionen.

Det var efter klockan 21 på söndagen som passagerarna på danskflaggade Mercandia IV på väg in i Helsingborgs hamn, via högtalarna fick information från kaptenen om att dom skulle hålla i sig. Ombord fanns bland annat Jimmy Lundberg.

Enligt Jimmy Lundberg, som själv filmade efter kollisionen, var stämningen ombord relativt lugn. Krocken med piren hade rivit upp ett hål högt upp på båtens sida men någon information om vad som egentligen hänt fick passagerarna inte.

– Av besättningen fick vi inte veta någonting. De bad oss bara stanna i cafeterian och vara lugna, säger han.

Två lindrigt skadade

Två personer skadades lindrigt, en passagerare och en i besättningen, och polisen har inlett en utredning om vårdslöshet i sjötrafik och vållande till kroppsskada. Flera i besättningen har gjort utandningsprov men ingen var enligt polisen alkoholpåverkad.

Rederiet ville på måndagen inte uttala sig om vad som orsakade olyckan, men ser det inträffade som allvarligt:

– Det som har inträffat är naturligtvis en allvarlig händelse. Det återstår att se om vi behöver ändra våra rutiner, och det är det vi kommer att titta på de närmaset dagarna, säger Scandlines linjechef Henrik Rørbæk.

Inget fel på fartyget

Förutom polisen tittar nu både Transportstyrelsen och den danska sjöfartsstyrelsen på det inträffade.

Danmarks Maritima haverikommission har ännu inte bestämt sig för om den ska utreda händelsen, men beskedet därifrån var på måndagen att det inte var nåt fel på fartyget, utan att förklaringen till olyckan är operationell, alltså finns i hur fartyget kördes.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.