Foto: Firas Razak/SVT

Tvingas ta ny läkarexamen trots 15 års erfarenhet

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett skriande behov av läkare i Sverige är Salah Husseins 15 års erfarenhet som specialistläkare i Irak inte värda mycket.

Salah Hussein kom till Sverige från Irak för ett år sedan. Han hade då arbetat som läkare i femton år. Efter att ha vidareutbildat sig har han också varit verksam som urolog i sitt hemland. Men trots många års erfarenhet och specialistkompetens tar det tid innan läkare med examen från andra länder kan arbeta i Sverige.

– Jag måste göra om min examen som jag tog för femton år sedan, säger Salah Hussein

Salah Hussein är klar med sina studier på SFI och läser nu svenska på Malmö högskola. Han välkomnar att det finns ett system som säkerställer att läkare är tillräckligt kvalificerade, men säger att det känns frustrerande att inte kunna arbeta i sitt eget yrke, inte minst när läkarbristen är stor.

– Om du har många referenser, ett långt cv och certifikat från utanför EU betyder ingenting. Du måste starta från början, från noll, säger Salah Hussein.

Bland de läkare som arbetar i Skåne, med examen från länder utanför EU, utgör irakier den allra största delen. Men många av Salahs läkarvänner från Irak, som ännu inte fått svensk examen överväger nu att söka sig till länder där vägen till en läkarlegitimation är kortare.

När Salah Hussein blickar framåt hoppas han om något år kunna vara tillbaka i yrket som läkare.

– Jag ser mig själv som specialistläkare och kanske forskare, säger Salah Hussein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.