Kristianstads högskola Foto: Anna Eriksson

Underkänt för pedagogiska utbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Två pedagogiska utbildningar i Kristianstad och en i Lund får underkänt i Universitetskanslerämbetets kvalitetsgranskning.

Det är mastersprogrammet i utbildningsvetenskap och magisterexamen i pedagogiskt arbete som får betyget ”bristande kvalitet”.

– Vi kommer nu noggrant att gå igenom UKÄ:s utvärdering och göra en kritisk översyn av vårt masterprogram i utbildningsvetenskap, där man som student kan välja att plocka ut en magisterexamen i pedagogiskt arbete efter halva studietiden, säger Henrik Svensson, sektionschef för lärande och miljö på högskolan i Kristianstad i ett pressmeddelande.

Han hävdar att de  studenter som läser på masterprogrammet inte kommer att påverkas eftersom många brister redan har rättats till.

Sammantaget ifrågasätts var tredje pedagogikutbildning i landet. Även i Lund anses mastersprogrammet i pedagogik ha bristande kvalitet.

På Malmö högskola beskrivs däremot kvaliteten som hög.

UKÄ:s betyg innebär att högskolan har ett år på sig att rätta till bristerna, annars är deras examinationsrätt i fara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.