Länsarkitekt Elisabet Weber. Foto: SVT

”Undvik låglänta områden”

Uppdaterad
Publicerad

1500 skånska bostäder är direkt hotade av översvämning och länsarkitekt Elisabet Weber säger i Sydnytts studio att man bör undvika att köpa hus i låglänta områden.

Stormen Sven drabbade Danmark hårt med översvämningar och nästa gång kan det vara Skåne som dränks. Länsarkitekt Elisabet Weber säger i Sydnytts studio att många skånska bostäder är hotade.

– Just nu har vi gjort en kartläggning och sett att 1500 bostäder är direkt hotade på kort sikt och på lång sikt, om man ser på 100 års sikt med stigande hav, så är det 23.000 bostäder, säger länsarkitekt Elisabet Weber.

Stormen Sven

– Det viktiga just nu är att se till att vi inte placerar någon ny bebyggelse i de här områdena, säger Elisabet Weber.

Hon uppmanar också folk att om man har tänkt att köpa hus någonstans att först kontrollera noga hur det ser ut med översvämningsrisk i det området.

– Det finns nu bra kartläggning på länsstyrelsen vilka områden som är låglänta och då tycker jag att man ska undvika att köpa hus där, säger Elisabet Weber.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven

Mer i ämnet