Ungdomar utnyttjas till brottslighet. Foto: SVT

Unga används av kriminella

Uppdaterad
Publicerad

En femtonårig pojke och två vuxna män misstänks ligga bakom den senaste sprängningen utanför ett fastighetsbolag i Rosengård på julaftonskvällen.

Personerna är enligt polisen inblandade i en större härva som även omfattar annan kriminalitet och svarta hyreskontrakt.

– Det är kriminella individer som försöker ta över delar och styra olika kriminella verksamheter – från narkotika, vapen och sprängmedel till sådana saker som att jobba kriminellt med att hyra ut lägenheter svart, säger polismästare Stefan Sintéus vid den presskonferens som polisen kallade till på tisdagen.

Inte första smällen

Sprängningen utanför ett fastighetsbolag på julafton var den fjärde på kort tid i området Herrgården, som är en del av Rosengård i Malmö.

Före jul inträffade två explosioner vid fastighetsbolagets lokaler samt en sprängning vid en bil som stod parkerad några hundra meter bort. Inga personer skadades vid någon av explosionerna.

Det var efter den första av sprängningarna, den 20 december, som polisen intresserade sig för ett tiotal personer i området.

– Ett löst sammansatt gäng med flera dömda som skapat social oro i området, säger Stefan Sintéus till Sydnytt.

Kan dömas till livstid

En 15-åring från området häktades efter jul och misstänks nu för grov allmänfarlig ödeläggelse på julafton. Även två män, 19 och 38 år gamla, sitter anhållna. Åklagaren uppger att de är misstänkta för att ha utfört brottet ”tillsammans och i samförstånd med annan”.

– Det gäller samma sprängning som 15-åringen häktats för. Det pågår en intensiv utredning för att få reda på vad som hänt. Tiden fram till imorgon klockan 12 måste jag ha bestämt om de ska begäras häktade, säger vice chefsåklagare Jenny Lindell, till TT.

Åklagaren påpekar att lagstiftaren bedömer brottet som mycket allvarligt med ett fängelsestraff från sex år ända till livstid.

Kan ha sprängt av personliga skäl

Bostadsföretaget Viktoria Park har sitt kontor i huset och det är personliga kopplingar till tre vräkningar i fastigheten, varav en ännu inte är verkställd, som kan ha varit motivet för förövarna.

– Ja, det kan vara motivet, säger Stefan Sintéus.

I alla sprängningarna har klassisk stubintråd använts med en brinntid på flera minuter för att förövarna ska kunna hinna iväg.

– Det innebär ju att vem som helst som råkat gå förbi kunde ha drabbats, säger Stefan Sintéus, till SVT Sydnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.