Utredning föreslår öka brandsäkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Branden som orsakade Rolf Jeppssons död är nu utredd. I utredningen föreslås att Ystadhem och räddningstjänsten vidtar flera brandsäkrande åtgärder. Däremot anses det inte rimligt att räddningstjänsten skulle ha brutit sig in i lägenheterna.

Natten mot nyårsafton får SOS larm från en lägenhet på Fridhemsgatan i Ystad. Under brandinsatsen evakueras två av de sex trappuppgångar i fastigheten. I de övriga trappuppgångarna nöjde man sig med att banka på dörrarna, men inte bryta sig in.

Bakom en av dörrarna hittas 73-åriga Rolf Jeppsson död. Det konstateras senare att han dog av rökförgiftning. Röken hade spridit sig mellan trapphusen.

Orimligt att bryta sig in

Efter branden har Räddningstjänsten Syd genomfört en brandutredning. I den konstateras att det är svårt att göra en bedömning om räddningsmyndigheterna borde ha brutit sig in i lägenheten. Dock anges att det inte anses rimligt eftersom byggnadskonstruktionen anses motstå brand och rökspridning i minst 60 minuter.

Rolf Jeppsons lägenhet är en egen brandcell och ligger inte i samma trappuppgång som branden, men delar sektionering i vinden, enligt utredningen.

Avskiljningen mellan lägenheter och vinden består av råspont, gips och isolering. Utredningen konstaterar att det finns otätheter som inte åtgärdats efter en renovering på 1990-talet.

Åtgärder föreslås

Däremot föreslås en ra dutgärder. Bland annat att Ystadshem bör installera brandlarm i i vindsutrymmena och trapphusen och se över skalskyddet för byggnaden så att obehöriga inte kan vistas i husen.

En kontroll av lägenheternas täthet ska mot angränsande brandceller ska göras. Utöver det föreslås insatser som räddningstjänsten själva kan genomföra, till exempel att göra tillsyn på liknande objekt för att få en uppfattning om lägenhetskonstruktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.